Moj internet dnevnik
samo nered
Brojač posjeta
20440
ane
Nema zapisa.
Nema zapisa.
Nema zapisa.
Blog
subota, prosinac 31, 2011
Evo još jedan brzinski, iako je možda kasno danas, uglavnom su kolaći već gotovi.. No, biti će prilika u novoj godini...

Dakle, recept je vrlo jednostavan, izrada je brza i , ono što ja najviše volim u zadnje vrijeme, da se kombinirati sa sastojcima. Pronašla sam ga u jednoj staroj knjigi, u orginalu se zove "orahovi prutići"

Ja sam ovaj puta radila ovako, i zadovljna sam uspjehom;

200 g brašna (150 g oštro / 50 g glatko)

1/2 praška za pecivo

malo sode bikarbone

1 vanilin šečer

100 g šečera

1 jaje

70 g maslaca

priprema; brašno, šečer, prašak za pecivo,sodu i vaniliju dobro promješajte pa u tome izmrvite maslac, na kraju dodajte 1 jaje i po potrebi milerama ili bilo kojeg kiselog vrhnja, tako da umjesite glatko i dosta mekano tijesto, 1 žlica milerama je dovoljna

Kada ste dobili glatko tijesto, razvaljate na tanko i stavite u pleh na papir za pečenje... otprilike neka bude debljina pola do jedan centimetar, ja koristim lime dimenzija 38x27.. koji cm ni tamo ni vamo, neka vas ne brine ako se prelomi tjesto kod prebacivanja sa daske na lim, lagano ga prstima popravite, i možete ga čak dodatno oblikovati kad ga prebacite u lim, slobodno prstima

- kada ste tjesto postavili u lim, premažite ga tanko pekmezom ili marmeladom po želji (domaći pekmez je najidealniji)

- na to poslažite suhe smokve narezane na ploškice, komadiće...

-napravite smjesu od;

100 g masalca

100 g šečera

1 vanilin šečer

1 velike žlice milerama (bilo koje vrhnje)

150 g kombinacije mljevenih oraha, lješnjaka, badema... (ja stavim svo troje, u orginalu su samo orasi)

100 g kombinacija sjeckanih oraha, lješnjaka, badema.... (..)

100 g naribane čokolade

2 žlice čokolade u prahu

- tu smjesu rasporedite po tjestu nakon smokvi

stavite peći 35 min na 170 stupnjeva

otopite 100 g čokolade sa 100 g maslaca i time pečeni kolać prelijte, ne treba biti ravna glazura... prelijte, onako bezveze, umjetnički ;)

kad se ohladi, za bolji dojam je dobro posipati šečerom u prahu

slijedeći puta, razmišljam da još ubacim grožđice u smjesu ;)

dobar tek, u slast i sretno u novoj godini ;)))

 

 

zivkica @ 14:14 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
tracking
eXTReMe Tracker
Index.hr
Nema zapisa.