Moj internet dnevnik
samo nered
Brojač posjeta
20440
ane
Nema zapisa.
Nema zapisa.
Nema zapisa.
Blog
petak, prosinac 30, 2011
Moj prvi kolać, prvi koji sam sama pokušala napraviti, još u osnovnoj školi. Mama je bila oduševljena mojom idejom da pokušam, a još više se oduševila kad mi je uspjelo; jer to je kolać koji je oduvjek jako cijenjen u našoj obitelji; ni jedna prigoda nebi bila dobro obilježena, ako uz ostale kolaće nije bila i ona; ta omiljena mađarica.. Naravno, mama je bila oduševljena mojim uspjehom, jer je od tada znala, da će bar tu "obavezu", moći prebaciti na mene ;)

Dakle u ovih dvadeset i više godina mog iskustva sa tim korama koje su predebele, petanke,pucaju, zagaraju i opet pucaju, filom kojega je premalo ili previše na kori, u kojem se osjeti margarin ili nije dobar jer ga nema uopće... Uz kritike sladokusaca koji ovaj isti kolać obožavaju, došla sam do, po meni savršenog recepta...

A i sama sam volila probati i tuđe mađarice, volim i danas, i čovjek ne može vjerovati, koliko se isti kolać može razlikovati sa samo malim izmjenama...  Probala sam i iz nekih slastičarni, i moram priznati da su me te najviše razočarale i da odudaraju najviše od one prave, sočne koja se topi u ustima, mađarice...

Moj savršeni recept:

Kore;

600g brašna (pola oštro pola meko, preporučujem podravkino)

150 g  šečera, (probala sam smeđi šečer, ali nakon priloga u provjerenom nisam više sigurna jeli bio pravi smeđi ili...hm)

1 vanilin šečer

može i kore od limuna

1 prašak za pecivo, malo sode bikarbone

200 g maslaca

2 jaja

2 žlice milerama (oko 200g)

priprema; brašno, šečer, vanilin, naribana kora limuna, prašak za pecivo i sodu, sve dobro na suho promješamo, zatim dodamo maslac koji je stajao bar pola sata na sobnoj temperaturi i dobro ga izmrvimo sa ostalim sastojcima, tek kad smo zadovoljni sa time, (ne bi trebalo biti komadića maslaca ni grudica), tada dodamo dva jaja i mileram, pa sve umjesimo u glatku masu, kojiu razdjelimo prvo na 7 djelova, za osmu obićno ostane kad obrezujemo višak sa pleha prije pečenja... Bitno je da kore ne idu preko ruba pleha...

Koristim pleh 20x33 cm, može ispasti 8 tankih kora, obično za mađaricu koristim 7, ona jedna je za svaki slučaj, pojedemo je s ostatkom fila.. ;) Od ove smjese se daju jako tanko razvaljati kore, uopće ne pucaju kad ih se prebacuje sa daske na pleh za pečenje, a ni malo ne gube prhkost... Savršene i za one koji su malo manje spretni u izradi kolaća (ja sam jedna od njih)

Fil;

1l mlijeka

300g šečera (definitivno može i smeđi šečer)

6 žlica brašna (oštrog)

1 žlica gustina

200 g čokolade za kuhanje

125 g maslaca

šečer, brašno i gustin dobro izmješam, pa dodam po malo sve mlijeko, stavim kuhati i mješam žicom za ručno miksanje, tako mi uvjek ispadne bez grudica i nikad ne zagori.. Kad zakuha i malo odkuha, brzo se zgusne, dodam čokoladu i još malo na laganoj vatri kuham dok se čokolada ne otopi.... Dok se fil hladi, maslac izradim pjenasto, te ga u skoro skroz hladan fil umješam, najbolje s mikserom.

Ovaj fil je najbolje rasporediti na 7(na sedmu ide glazura, znaći fila je dosta za 6x) kora dimenzija od gore, bitno je da se ne raspoređuje na veće kore, ili više njih, jer onda mađarica ispadne suhoparna, a ovako je baš taman, ni previše ni premalo, jer bitno je i da ne bude previše, tada se može desiti da vam kore odskližu pod utegom.

Dakle, mađaricu je dobro napraviti dan prije, prije stavljanja glazure, dobro je da preko noći stavite na nju lim ili ravnu dasku sa nekom težinom, ako odmah stavljate glazuru, zna se desiti da se gornja kora odlijepi i izvije u visine....

Glazura;

100 g tamne čokolade

50 g maslaca

može i malo ulja za sjaj

otopiti na pari

Za glazuru nikad nisam bila stručnjak, nikad mi nije bila onako kao "ispeglana", no u zadnjih par puta, od kad sam otkrila domaći marcipan, riješila sam i taj problem, dakle;, preko čokoladne glazure glazure, kada se ohladi, prekrijem mađaricu marcipanom, i bas bude prigodno, da se na nju naslagati oblika od marcipana, napravljenih kalupima za božične kekse ;) obično i taj marcipan na kraju još laganao posipam šečerom u prahu.. E ova mađarica može konkurirati i najboljim tortama ;)

Neki kažu da kad se u još vruć fil doda maslac (u večini slučajeva stavljaju margarin), i kad se još vruće prelije preko kora, ne mora stajati cijelu noć pod utegom, tada se kore ne dižu... nisam to probala raditi, ali sam probala jesti iste, nisam zadovoljna debljinom tako nanesenog fila, pretanko je.

U večini recepata je margarin i bijeli šečer, ja sam s odlućila za maslac i smeđi šečer i moram priznati da sam puno zadovoljnija uspjehom sa ovim sastojcima..

Ova mađarica uvjek prva nestane sa stola... Dobar tek, ili prigodnije u slast ;)

zivkica @ 09:08 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Arhiva
« » sij 2018
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
tracking
eXTReMe Tracker
Index.hr
Nema zapisa.